Siirry pääsisältöön

10 hyvää syytä, miksi kannatti muuttaa maalle

Viikonloppuna kävin keskustelua siskon miehen syntymäpäivillä maalla asumisesta ja menneistä blogipostauksistani aiheena mm. tee, erikoiskahvit, liha ja soijamaito.😅 Poikien Oulun serkku totesi lakonisesti, että ei olisi niin isoa seteliä, että hän muuttaisi tänne. Unohdetaanpa nyt ne teeongelmat ja siirrytään positiivisempiin aiheisiin. Miten vähemmilläkin seteleillä voi ja kannattaa muuttaa kotiseudulle takaisin.😃 Tässäpä meidän kokemuksia. 



1. Rakkaat ihmiset, äidit, isät, mummot, siskot, veljet, serkut, kummit, tädit, sedät ym. 

Onhan se mahtavaa, kun lähellä on ihmisiä, jotka ovat tunteneet sinut jo uhmaikäisestä ja joille ei tarvitse selitellä mitään. Kun asuttiin kaukana, sain aina huolesta suunniltaan miettiä, miten suvun vanhimmat voivat ja kärvistellä kaikkien sukujuhlien aikana, mitkä meiltä jäivät väliin. Erityisen surullista oli elää etänä 500 km:n päässä isäni viimeisiä hetkiä, kun koko muu lähisuku oli siellä sairaalasängyn vieressä jättämässä hyvästejä. Nyt asun parinsadan metrin päässä tuosta sängystä, mutta isää ei ole enää. 

Hautausmaareissulla toivottamassa hyvää pyhäinpäivää isälle ja tädeille


2. Puhdas ilma

Jokainen arkiaamu saattelen kouluun lähteviä lapsiani pihalla vetäen henkeen raikasta ja puhdasta ilmaa, mistä kaupungissa voi vain haaveilla. Vantaalla asuessa putsattiin ilmanvaihtosuodatinta kuukauden välein ja löydettiin siitä aina vankka musta pölykerros. Lentokentän laidalta löytämämme luonnonvadelmat olivat varmastikin täynnä kerosiinia, eikä moottoritien vierellä pyöräilyn pakokaasukertymää keuhkoihin uskaltanut edes ajatella. Täkkejä ulos tuulettumaan viedessä mietin monta kertaa, että tulevatko ne takaisin pölyisimpinä kuin sinne viedessä. 


3. Halvemmat neliöt ja elintila

Täällä saa puolet vähemmällä rahalla puolet enemmän neliöitä. Elämänlaatu on kohentunut huomattavasti, kun vaihtoi 100 neliön ahtaat neliöt 200 neliöön. Entisestä asunnosta löytyi vain yksi kohta talosta, jossa pystyi pyörittämään hularengasta. Nyt on enemmän vaihtoehtoja.😃 Myöskään piha ei ole postimerkin kokoinen. Palloa voi potkia vähän huolettomammin. 

Tilaa potkia palloa pihalla


4. Laadukkaampi opetus ja koulut

Pojat ovat jo parissa kuukaudessa oppineet varmasti enemmän kuin koko viime vuosien aikana. En ole täysin vakuuttunut isojen kaupunkien 1000 hengen kouluista. Ylitäysiin luokkahuoneisiin on tungettu erityistukea tarvitsevat oppilaat, kielitaidottomat maahanmuuttajat ja ns. normioppilaat. Olematon ilmastointi, sisäilmaongelmat, korviasärkevä melu ja henkilöstön saatavuusongelma eivät tilannetta paranna.

5. Tähtitaivas

Olen kaivannut tähtitaivasta kaikki nämä kaupunkivuodet. Selkeä pakkanen ja kuulas taivas ilman valosaastetta😍

6. Ruuhkattomuus

Ei jonoja ja odotteluja missään. On elämisen laatua esimerkiksi uimahallilla, että et jonota ensin lipunostoon ja sitten yritä tunkea samaan aikaan 50 muun sekaan, jonottaa suihkua ja reisi reittä vasten istua lauteilla ja lopulta selvitä uintiradalle vihaisten uintikavereiden kanssa samaa tahtia ja oikeaan aikaan kääntyen.



7. Ei vihaisia ihmisiä

Ehkä sanonta maalaisten leppoisuudesta pitää paikkansa. Kaupungissa asuessa sai vähän väliä kuulla "palautetta" vihaisilta ihmisiltä milloin jalkakäytävällä väärässä paikassa kävelystä, pyörätielle vahingossa astumisesta, liukuportaissa vasemmalla puolella törttöilystä, piha-alueelta oikaisusta, lasten äänistä, jonotuskäytännöistä, 2 metrin koronaväleistä, koirien kakka-asioista jne. Täällä en ole kuullut vielä kenenkään julkisesti antavan tällaista "palautetta" kenellekään. 

8. Auki olevat pyörät

Täällä pyöriä ei pidetä lukossa. Kaupungissa pyörät varastetaan, vaikka ne olisivat lukossa, pyörävarastossa tai kaikkien näkösällä keskellä päivää. Täällä pojille oli ihmetelty, miksi he laittavat pyöränsä lukkoon. 

9. Koulun pihaleikit

Mahtava juttu on ollut, että "kylän" lapset kokoontuvat koulun pihalle pelaamaan pihapelejä. Nuorimmaiseni lähtee siis lähes joka ilta jalkapallonsa ja frisbee-välineidensä kanssa koulun pihalle tuntikausiksi pelailemaan sinne tulevien muiden lasten kanssa. Tämä ei vaadi vanhemmilta läsnäoloa, vartioimista, kuskaamista, rahaa, talkoovuoroja eikä mokkapalojen leipomistakaan. 

10. Tilaa

Pääkaupunkiseudulla aina jännityksellä odotti mahtuuko sinne, minne ikinä oli menossa. Onko leffaan vielä paikkoja, mahtuuko lastenvaunujen kanssa bussiin, onko lounasravintolassa yhtään tyhjää pöytää, mahdutaanko illalla ilman pöytävarausta syömään, pääseekö haluamaansa jumppaan? Onko yhtään pistokepaikkaa vapaana kahvilassa? Entä millaisen varausnumeron saan haluamaani kirjaston kirjaan, mitä ei siis ole ikinä vapaana hyllyssä. Täällä joka paikkaan pääsee tuosta vain. (Paitsi muuten Ylivieskan S-Pankkiin. Kannuksen pankeista ei ole vielä kokemusta, onkohan niitä vielä? 😁)  

 

Lounaspaikka Rauhalassa oli hyvin tilaa, kun käytiin äidin ja siskon kanssa siellä syömässä.

    


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Painonhallintakurssin tulokset ja vinkit

10 viikon laihdutusurakka loppui maanantaina ja huipentui InBody-mittaukseen ja otettiin meiltä vyötärönympäryskin.😅 Paikalle oli saapunut meistä kymmenestä aloittaneesta vain neljä.🤔 Itsekin hoipuin paikalle koronasta juuri päästyäni takana surkea liikuntaviikko ja ne syysloman pitsaraxit.😅  Olin laihtunut 7,7 kg ja vyötärönympärys oli pienentynyt 7,5 cm.🤩 Tulipa hyvä fiilis noista lukemista. Ei läskien tippuminen paljoa näy ulospäin, mutta fiilis on kyllä huippuhyvä ja yleiskunto selvästi parantunut.😊  Tässäpä hyväksi havaitut vinkit, millä itse sain 10 prosenttia painostani pois.😅 1. Kerroin kaikille Jos olisin ihan hiljaa ja yksin "laihdutellut", olisin varmasti sortunut koko ajan kaikkeen ja lopulta unohtanut koko jutun. Nyt kaikki työkaverini pääsivät seuraamaan matkaani kahvipullien ohi.😆 Samoin nuorin poikani muistutteli sohvalla iltaisin, eikö äitin pitäisi lähteä lenkille tai edes pihalle pyörittämään rengasta.😁 2. Tiukka

Jo riittää tämä sähköpelleily

Uusi vuosi ei alkanut yhtään niin mukavasti kuin olin suunnitellut. Ollaan kärvistelty viikko kotona kylmyydessä pörssisähkön ja polttopuiden varassa.🙄  Täällä on ollut koko viikon pakkaset lähes tai yli -30 astetta. Heräsin ensimmäiseen joululoman jälkeiseen työaamuuni klo 5.45, vilkaisin kännykän lämpötilaa (-34) ja VR:n junatilannetta ja päätin olla kuolematta kävellessäni ja odotellessani (ehkä joskus tulevaa) junaa ilman lämmintä odotustilaa. 🥶 Päivä toisensa jälkeen jouduin tekemään uuden etäpäivän lisää. Vanha diesel-automme jäätyi pihalla ja oltiin jumissa täällä kotona lämmittäen takkaa ja seuraten aina vain hurjempia pörssisähkölukemia.🥶 Joinakin öinä oli vähän halvempaa, joten lattialämmitykset ja astianpesut säädettiin pitkin öitä ja Finngridin sähköpörssisovelluksen tsekkaamisesta tuli jokatuntinen päivärutiini.😅 Lisättiin yö yöltä myös peittojen määrää yläkerran makkareissa. Ilmalämpöpumput lakkasivat toimimasta, eikä yläkerrassa ol

Kärvistelyä kylmässä - Ketkä idiootit osti ison, vanhan talon sähkölämmityksellä?

  Tervetuloa syyskuu! Enpä uskonut, että tällainenkin päivä tulisi, että pitää alkaa kärvistelemään kylmässä ja säästämään oikeasti sähköä. Tästä masentuneena pyörittelin tiistaina pyykkikonetta, kuivuria, astianpesukonetta ja robotti-imuria halpojen sähköaikojen kunniaksi. Nyt lattialämmitykset on ruuvattu minimiin, sauna on käyttökiellossa, lämmin suihku "kortilla" ja vaatteita + astioita harjoitellaan käyttämään useampi päivä.😟  Sähkönsäästäjän perusvaruste: villasukat 1.9. alkaen sähkön hinta pomppasi paikallisella Korpelan Voimalla ensin 13,07 snt/kWh ja 1.10. alkaen 49,60snt/kWh. Jos maksoimme ennen hinnan korotuksia omakotitalon ja mökin sähkökustannuksia keskimäärin 300 euroa kuussa, lokakuun alusta hinta entisellä kulutuksella on kahdeksankertainen eli 2400e/kk. Tähän aika harvan lapsiperheen rahat riittää, joten innolla odottelemme hallituksen lupaamaa joulukuun lapsilisätuplausta. Niillä kahdellasadalla eurolla ei taida saada palkattua edes välittäjää myymään nämä